Собор Вінницьких святих

14 вересня 2015 року відбулося святкування першого в історії УПЦ свята Собору Вінницьких святих.

Настоятель храму Єрусалимської ікони Божої Матері в Києві протоієрей Димитрій Гарчук відвідав свою малу батьківщину та взяв участь у торжествах в Спасо-Преображенському Кафедральному Соборі м.Вінниці, в якому здобув значну долю свого духовного виховання в дитячі роки та період юності. Цього історичного дня священик сподобився можливості співслужити Предстоятелю УПЦ.

Урочисту Божественну літургію на площі перед Спасо-Преображенським кафедральним собором звершив Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

Його Блаженству співслужили митрополити: Одеський і Ізмаїльський Агафангел; Верійський і Науський Пантелеімон (Елладська ПЦ); Вишгородський і Чорнобильський Павел; Тульчинський і Брацлавський Іонафан, Хмельницький и Старокостянтинівський Антоній, Сарненський і Поліський Анатолій, Вінницький и Барський Симеон, Криворізький і Нікопольський Єфрем, Могилів-Подільський и Шаргородський Агапіт, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр; архієпископи: Гурій (Кузьменко), Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, Яготинський Серафим; єпископи: Семятицький Георгій (Польська ПЦ), Унгенський і Ниспоренський Петр (Молдова), Єдинецький і Бричанський Никодим (Молдова), Туровський і Мозирський Леонід (Білорусь), Конотопський і Глухівський Роман, Бородянський Варсонофій, Сорокський Іоанн (Молдова), а також духовенство і гості Вінницької єпархії у священному сані.

Перед початком Літургії Предстоятель вклонився частці мощів преподобного Симеона Столпника, що прибула до Вінниці 12 вересня у супроводі делегації грецьких священнослужителів на чолі з митрополитом Верійським і Науським Пантелеімоном.

Під час малого входу Блаженніший владика нагородив священнослужителів Вінницької єпархії богослужбовими нагородами. Права носіня другого хреста з прикрасами були удостоєні протоієреї Миколай Давидовський – настоятель Хрестовоздвиженського храму м. Вінниці, засновник навчально-виховного комплексу імені святителя Миколая, протоієрей Олексій Мельничук – настоятель собору Різдва Богородиці м. Вінниці, протоієрей Михаїл Шикирун – благочинний Хмільницького району, найстаріший благочинний Вінницької єпархії, а також протоієрей Сергій Виговський – настоятель Стрітенського храму м. Вінниці.

Отець Сергій цього дня керував співом об’єднаного хору Спасо-Преображенського кафедрального собору та Стрітенського храму, який прикрасив богослужіння разом із дитячо-молодіжним хором собору під керівництвом Наталії Кременюк.

Після читання Святого Євангелія Його Блаженство виголосив проповідь перед чисельною вінницькою паствою. Архіпастир підкреслив, що день святкування Собору Вінницьких святих є великим за своїм значенням днем для Вінницького краю. Святі Вінницької землі, які пов’язані своїм служінням з цією землею, а це зокрема святитель Петро (Могила), святитель Феодосій Чернігівській, преподобний Антоній Києво-Печерський, преподобний Феодор Острозький, преподобний Феофіл Київський і багато інших святителів, преподобномучеників, священномучеників, вони сьогодні предстоять Престолу Божому і моляться за тих, хто живе на цій землі, й особливо за тих, хто вшановує їх пам’ять.

Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав наслідувати прикладу святих, які налаштовували своє життя не по стихіях цього світу, а по Божественних Законах. Усі вони творили дві головні заповіді, які Господь дав кожній людині: «Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою… і люби свого ближнього, як самого себе» (Мф. 22:37,39). «І ми, дорогі брати і сестри, – підкреслив Предстоятель, – наскільки можемо, наскільки дозволяють наші духовні й тілесні сили, повинні намагатися любити Бога і свого ближнього, бо коли є любов – немає ворожнечі, коли є любов – немає війни. Ми молимося, щоби святі Вінницької землі просили у Бога, щоби Він дав мир нашій Україні, щоби люди навчилися терпіти один одного. Щоби ми, несучи немочі один одного, таким чином виконували Закон Христа Бога, Якому від нас слава, честь і поклоніння, нині і в безкінечні віки».

Під час літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій підніс особливу молитву за відновлення миру в Україні і припинення ворожнечі.

По завершенні відбувся короткий молебень перед іконою Собору Вінницьких святих, після чого Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся з архіпастирським словом до всіх присутніх.

Привітавши усіх з днем пам’яті святих землі Вінницької, який уперше звершується так урочисто й красиво, Блаженніший Митрополит зауважив, що на це торжество у Вінниці зібралося багато архієреїв, і серед них є ті, котрі також пов’язані з цією землею, служінням у Вінницькій єпархії. Це Високопреосвященніший митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, який 17 років багато і плідно трудився у цій єпархії. Наступником цих трудів є нинішній правлячий архієрей – митрополит Вінницький і Барський Симеон.

«Сьогодні, – підкреслив Предстоятель, теж непрості часи: хоча є багато позитивного, за що ми дякуємо Богові, але випробування і перепони для людини, яка хоче спастися, завжди були і є. У різних видах – прихованому чи відкритому, але вони існують. І владика Симеон мудро управляє єпархією і показує людям ту дорогу, якою ми повинні йти, щоби досягнути вічної мети – спасіння на Небі, заради якої людина створена Богом».

Блаженніший митрополит Онуфрій подякував керуючому Вінницькою єпархією за труди і старанність, з якою він звершує своє архіпастирське служіння, а також привітав митрополита Симеона з днем пам’яті його небесного покровителя преподобного Симеона Стовпника. «Цей день завжди був для Вас радісним, світлим і дорогим. Але сьогодні ця радість посилена тим, що прибули сюди, до міста Вінниці, святі мощі Вашого небесного покровителя преподобного Симеона Стовпника» – підкреслив Предстоятель.

За заслуги перед Українською Православною Церквою Блаженніший Митрополит Онуфрій нагородив митрополита Симеона орденом Української Православної Церкви святого апостола Іоанна Богослова I ступеня.

В свою чергу, митрополит Симеон подякував Його Блаженству за Архіпастирський візит до Вінниці та передав у дар ікону Божої Матері «Знамення».

Владику Симеона також привітали і нагородили закордонні гості. Митрополит Верійський і Науський Пантелеімон, який представляв на урочистостях Елладську Православну Церкву, нагородив митрополита Симеона Хрестом апостола Павла, а архієрей з Молдови вручив владиці Симеону відзнаку Молдовської Митрополії.

Митрополита Симеона привітали керівники області і міста Вінниці: голова Вінницької ОДА Валерій Коровій, голова Вінницької обласної ради Сергій Свитко та голова Вінницької міської ради Сергій Моргунов. Митрополит Симеон подякував їм за постійну підтримку і співпрацю з Вінницькою єпархією у різних напрямках церковного і суспільного життя і побажав їм Божої допомоги і благословення.

Блаженніший Митрополит Онуфрій також звернувся до ккрівництва місцевої влади і подякував за те що вони знайшли можливість прийти на це свято і були разом зі своїм народом. «Це є велика справа. – підкреслив Предстоятель, – коли влада і народ є разом і в дні радості, і в дні скорботи. Так має бути у християнстві».

По завершенні урочистостей Блаженніший Митрополит Онуфрій надав своє архіпастирське благословення численним вірянам, які були учасниками першого святкування свята Собору Вінницьких святих.

 

Довідка:
Свято на честь Собору Вінницьких святих встановлений Священним Синодом Української Православної Церкви 1 квітня 2015. У Собор зараховані 15 подвижників, життя і подвиг яких пов’язані з Вінниччиною: святителі Петро Могила, Амвросій (Полянський), Феодосій Чернігівський; преподобні Антоній Печерський, Феодор Острозький, Феофіл Київський; священномученики Олександр (Петровський), Інокентій (Тихонов), Порфирій (Гулевич), Іоанн Мельниченко, Олексій Воробйов і преподобномученика Іоанн (Лаба), Василь (Мазуренко), Євтихій (Качур), Геннадій (Ребеза).

  • 1
    2
    4
  • 5
    6
    7
  • 8

Проповіді

Події